Radarska slika padavin Slovenija

Za premikanje uporabi 2 prsta
Rahle Zmerne Močne Izjemnje
mmm2 0   12   1   2   5   15   50   100  

Napoved radarske slike padavin / Slovenija in Svet

Slovar

Temperature Temperatura
Feels Like Temperature Občutna temperatura
Cloud Cover Oblačnost
Precipitation Radar Radarska slika padavin
Precipitation Forecast Napoved radarske slike
Wind Speed Hitrost vetra
Wind Gust Sunki vetra
Dew Point Temperatura rosišča
UV Index UV index
MSL Pressure Tlak
Ozone Ozon
Emoji Smeškoti

Več o animacijah

Prva radarska slika prikazuje animacijo padavin v Sloveniji. Druga pa ponuja prikaz različnih radarskih meritev (temperatura, veter, tlak itd.) po celem svetu. Obe sta v osnovi narejeni iz Google zemljevida.

V Sloveniji imamo več kot 40 letno zgodovino uporabe vremenskega radarja. Trenutno Slovensko vremensko radarsko omrežje se imenuje SIRAD. Sestavljata ga radarski postaji in radarski center na ARSO v Ljubljani.

ARSO izdeluje talne projekcije največje jakosti padavin, ki so za splošne uporabnike najprimernejše. Izmerjena največja jakost padavin je preračunana na urni interval in ne predstavlja dejanske količine padavin v eni uri. Ker je talna projekcija jakosti padavin samo ocena, nastala na podlagi največje izmerjene radarske odbojnosti v oblaku, lahko krajevno in časovno odstopa od dejanske.

Glavna prednost radarskih meritev je velika prostorska in časovna ločljivost, kar pomeni, da čez nekaj minut dobimo informacijo o stanju atmosfere v vseh točkah znotraj uporabnega dosega radarja, za kar bi sicer potrebovali več tisoč padavinskih postaj. Pomanjkljivost je slabša natančnost, posebej pri velikih razdaljah in nad razgibanem reliefom. Pri velikih razdaljah večinoma podceni količino padavin, ker zaradi ukrivljenosti Zemlje ne more meriti blizu tal. Pri neoptimalnih pogojih radarskega merjenja pride do podcenitev in precenitev. Napake se dajo dobro pojasniti z izmerjenim vertikalnim profilom odbojnosti. Danes si ne moremo predstavljati kakovostnega meteorološkega opazovanja brez radarjev.